Paksuna

Avoin foorumi etenkin allekirjoittaneelle purkaa hämmennystään, ilon ja ahdistuksen tunteita, ihmetellä alakulttuuria, joka ympäröi raskautta ja kummastella lässytyksen määrää. Yhteenveto Tyypin odotusajalta, joka loppui maanantaina 2.4.2007, juuri ennen virka-aikaa, eli 15:59.

tiistaina, syyskuuta 12, 2006

Voi lässynlässy

Kun olin tehnyt testit ja puhunut Jaakon kanssa, todettiin että "kai tässä pitää soittaa terveyskeskukseen". Nehän osaa kertoa. Juupa, juu.

Soitin. Sanoin, että olen tehnyt tällaisen testin ja käsittääkseni minun pitäisi varata joku aika. Täti sanoi rasittavan, ällöttävän yli...rasittavalla äänellä: "No kai sinä nyt siellä odotat kuitenkin ihanan onnel-lisena?". Tui-tui vain puuttui.

Oli niin lähellä, että olisin antanut tädin kuulla siitä mentaalisesta hämmennyksestä, joka tätä asiaa välittömästi oli jo seurannut ja mitä kaikkea hämmentävää se tarkoittaisi työn ja kaiken suhteen.. Mutten jaksanut. Lässynlässyntäti ei olisi sitä edes tajunnut.

Ja se ensimmäinen kerta äityisneuvolassa (miksi se on äityis eikä vanhemmuus tai vaikka vain Neuvola?) oli jotenkin turha. Neiti-ihminen ei testannut raskauttani, koska apteekin testit on niin "varmoja". Antoi nipun mm. tuotevalmistajien rahoittamia lehtisiä ja muuta ruoka- ja liikuntaohjeistusta ja antoi seuraavan ajan. Asiat, jotka minusta olisi jotakuinkin voinut hoitaa vaikka netissä.

Kysymykseen "milloin tästä voi kertoa?", neiti-ihminen vastasi: "No kyllä me lähdetään perusolettamuksesta, että olet raskaana. Mutta eihän sitä varmuudella voi vielä sanoa, etteikö se ole kohdun ulkopuolinen raskaus tai etteikö sikiö ole kuollut" ja huokaus perään. "Että ultrassa sitten se selviää". Tjaaah.

Neiti-ihmisen ilme oli kiinnostava, kun sanoin, että minusta tuntuu että olen vain keksinyt olevani raskaana. Vähän niinkuin barbi-leikissä: nyt tää niinku olis raskaana. Eikä ilme räpsäshtänytkään, kun sanoin, että: Jaakkokin luulee, että kusetan sitä. Kuten luulikin.

Eivätkö ne neuvolassa tajua, että jotkut ovat ensimmäistä kertaa raskaana, mahdollisesti tulossa isiksi ja äideiksi? Ja että se on absurdi tunne, ainakin osalle. Minä en jaksa uskoa, että olisimme ainoat, joita vähän koko juttu hämäisi. Istua äityisneuvolan oven takana, odottamassa vuoroa. Me. Siis me, neuvolassa. Outoa.

Eikö neuvolassa tajuata sitä, että askaus saattaa kestää yhdeksän kuukautta jo siksi, että ajatukseen totuttaisiin? Vaikka lasten saanti on todella luonnollista ja sitä on tapahtunut parituhatta vuotta ja milloin missäkin elämän ja maailman tilanteissa, niin silti se micromaailmallisesti, subjektiivisesti varsin outoa. Ainakin ensimmäisellä kerralla.

Jos lässytys ei lopu äityisneuvolassa, niin aion ainakin supistaa sen minimiin.

Tunnisteet: , , ,

9 Comments:

At 12:09 ip., Anonymous Anonyymi said...

hanna karoliima?

 
At 12:39 ip., Blogger Hanna Kopra said...

Se on siis tapana sanoa KAroliima. Liinahan se on. Karoliina.

 
At 1:55 ip., Anonymous Anonyymi said...

Jäin miettimään.. lapsia saatu parituhatta vuotta...? Hmmm, mitenkäs tää homma on sitä ennen sitten mennyt?

 
At 5:33 ip., Blogger Hanna Kopra said...

No sinne tänne miljoonat ja tuhannet. Ei pidä olla niin turhan tarkka.

 
At 10:28 ip., Anonymous Anonyymi said...

Heh, sori mutta ei se raskaus kestä yhdeksää kuukautta. Lasketaan raskausviikoissa ja niitä on 40. Equals... kyllä! Kymmenen kuukautta! Eikä tästäkään kukaaa ole mitään puhunut.

 
At 8:32 ap., Blogger Hanna Kopra said...

Niin, niin. Se mitä toitotetaan jaa myös päähän soimaan.

On myös sanottu, että tulee raskauspahoinvointia sekä sitä ja tätä.

Myös laskettupäivä on ihan vaan joku päivä. Mitä >5%:lla synnytys ajoittuu laskettuunpäivään.

Ja myöhemmin on ihan normaalia, jos vauva kakkaa kerran viikossa.

 
At 9:04 ip., Anonymous Anonyymi said...

Minusta tuntui ihan samalta, ja sanoin myös neuvolassa että luulen keksineeni koko raskauden. Enhän MINÄ voi olla raskaana..! Alppiharjussa oli silloin neuvola, enää ei kai ole? Vuosi oli 2000.

 
At 9:50 ip., Blogger Hanna Kopra said...

Ei ole enää ei. Nyt hommat hoidetaan Hakiksessa.

Minä en vieläkään usko koko asiaa, kun ei ole mitään oireita. Välillä vähän väsyttää ja tekee hulluna mieli piimää. Ihan samalla tavalla kuin 6-vuotiaana mummolassa.

 
At 10:27 ap., Blogger geetzu@gmail.com said...

Piimähimo iski täälläkin, jatkui loppuun asti. Tuli vaan mieleen. Lueskelemaan jään... :)

 

Lähetä kommentti

<< Home