Paksuna

Avoin foorumi etenkin allekirjoittaneelle purkaa hämmennystään, ilon ja ahdistuksen tunteita, ihmetellä alakulttuuria, joka ympäröi raskautta ja kummastella lässytyksen määrää. Yhteenveto Tyypin odotusajalta, joka loppui maanantaina 2.4.2007, juuri ennen virka-aikaa, eli 15:59.

sunnuntaina, helmikuuta 18, 2007

Uusia viboja

Olen ajatellut, että "sitten kun mä olen raskaana, niin sitten..." voi esimerkiksi vetää todella pelottavat raivarit, jos joku esimerkiksi julkisissa alkaisi sättimään sellaisella "me olemme tämänkin maan teille (kiittämättömät) rakentaneet" -asenteella siitä, että minun pitäisi antaa paikkani mekkaloitsijalle.

Tai että voisin kuvitella, miten hermo palaisi raskaana (ei jos vaan) kun pankissa ja ties missä suveneerit ja täyttä elämää omilla ehdoillaan uhkuvat "olen seniori vain tarvittaessa, eli juuri nyt" ihmiset kiilaavat asiansa kanssa pankissa, kaupassa, jonossa kuin jonossa, asiassa kuin asiassa.

Yllättäen näin ei ole käynyt. Olen kokenut etten jaksa. En tosin ole päästänyt "mummeleita" jonossa ohikaan, vaikka kuinka yrittävät kiilata sen varassa että ovat minua vanhempia. Mutta jos ei osaa sanoa edes 'anteeksi' änkiessään kainalon ali, niin oletan että mammat, jotka pauhaavat kuinka "mahtava taas tuo cha-cha-chaa -tunti olikaan" jaksavat vielä jonottaa, omallakin vuorollaan.

Minusta tuntuu, että unelias ja rauhallinen naarasleijona minussa joskus kuitenkin alkaa levottomana kiertämään kehää, kurtistaa silmiään ja harkitsee vahvasti jaksaisiko sitä... Ärähtää, tempaista tassulla kaarnaa varoitukseksi puusta, juosta kiinni ja kurittaa. Sellainen primitiivinen tunne. Ettei jaksaisi daijuilua (l. dorkailua), ei nähdä turhaa vaivaa turhien asioiden takia, joustaa tarpeettomasti vastoin omaa etua eikä oikein taipua ...niin poljettavaksi. Halu pitää oma reviiri siistinä.

Jaakko puolestaan oli kysynyt Argukselta, että "onko raskausaika jotenkin kireää". Jolloin minä luulin että Jaakko oli tarkoittanut, että oliko Mannakin (eli minäkin olisin) raskaana kireä tiukkis. Mutta Jaakko olikin tarkoittanut itseään. Arguksen vastaus oli ollut: "Odota vain kun et ole kahteen kuukauteen saanut nukkua. Sitten sitä vasta kireä onkin".

Toisin sanottuna. Jaakko muuttunee kahta mahdottomammaksi, töissä. Eli jos nyt on kirjat jo sekaisin siitä, että Jaakko on alkanut laukomaan isänsäkaltaisia "läppiä" ja kommentoimaan suomenkielen rikkauksin asioita ja toimintatapoja, niin...

Mutta onhan samaisella työpaikalla muillakin lapsia. Joillain on ihan kolmekin jälkeläistä. Missä on vertaistuki? Kenties ehkä ymmärrämme mekin taas paremmin joidenkin sielunmaisemia ja tulkintoja.

Mietin eilen, että mielenkiintoista on nähdä miten Tyypin tulo muuttaa joviaalia asennettani. Kuinka pitkälle (yhtä pitkälle kuin usein vielä nytkin) jaksan olla kohtelias ja toistaa asiaani monesti erilaisin sanakääntein ja suoda vastaanottajalle oivalluksin tunteen. Eli miten pinnani lyhenee. Koenko, että jaksan rykäistä vihjaavasti, sanoa useaan otteeseen kohteliaasti vaikkapa "anteeksi, pääsisikö tästä ohi", jättää vastapuolelle ...onnistumisen tunne siitä, että löytää aivonsa ja/tai käytöstapansa.

Mielenkiintoista on siis myös miten Jaakko reagoi ja millaiseksi sisäinen "vastuun ja muutoksen myllerrys" muodostuu ja mitä siitä syntyy. Sillä jos Mairen-koirankin kanssa koettiin, että ollaan avuttomasta yksilöstä vastuussa, niin Tyyppi taitaa olla sitä potenssiin...

Kuva: täältä

Tunnisteet: , ,

3 Comments:

At 11:22 ap., Anonymous Anonyymi said...

Olen joskus joutunut tekemään töitä sellaisten tyyppien kanssa, jotka ovat ensimmäistä kertaa olleet tulossa isäksi. Suurin osa on käyttäytynyt ihan ihmisiksi :)

Eräs oli kuitenkin ihan huikean kireä, ja tulipa välillä haastamaan riitaa minunkin kanssani. Ihan käsittämätöntä, että voi saada riidan aikaan, vaikka onkin ihan samaa mieltä asioista.

Vauvan synnyttyä hänkin oli kuitenkin väsymyksestä huolimatta paljon rennompi. Kai hän sitten pystyi purkamaan niitä stressinaiheitaan jotenkin konkreettisesti sitten kun se vauva oli todella olemassa. Ja saattoihan se pitkä lomakin (isyys+kesä) vähän auttaa :D

 
At 2:20 ip., Blogger P said...

Hahaa. Mä oon oikein toivonut ja odottanut, että jossain julkisessa kulkuneuvossa joku muori, kenties rekisteröimättä tätä jättimahaa (onko se mahdollista?) alkaisi naukua mulle että nuori ihminen ja siinä vaan istuu, perse penkistä ja paikka minulle kiitos. Mutta harmikseni tätä ei ole tapahtunut. Ois ollut niiiiin tyydyttävää karjaista mummelille, että jos ei täällä prkl saa edes kymmenennellä kuulla raskaana istua, niin koska sitten?! :D

 
At 1:15 ip., Blogger Hanna Kopra said...

Maria T
Siis uskallan olettaa, että meidän Jaakko on vielä ihan kohtuuden rajoissa, mitä noin yleiseen mittapuuhun tulee. Mutta Jaakko on aina niin ylirauhallinen ja sen pinna venyy (niin että oma katkeaa siitä kun se vaan venyy ja venyy), että nyt tietenkin se tuntuu pahalta, kun se onkin vähän kuin normaalit ihmiset.

Elanor
Joo-o. Olisihan se IHANAA päästä avautumaan ja antaa patoutuneiden vetten virrata. Niin monesti mummelit ovat ihan syyttä naukuneet ja itse käyttäytyneet NIIN v-mäisesti, että vaikea kuvitella mikä voisi tuntua paremmalta kuin päästä sanomaan takaisin, erinomaisella syyllä vieläpä.

 

Lähetä kommentti

<< Home