Paksuna

Avoin foorumi etenkin allekirjoittaneelle purkaa hämmennystään, ilon ja ahdistuksen tunteita, ihmetellä alakulttuuria, joka ympäröi raskautta ja kummastella lässytyksen määrää. Yhteenveto Tyypin odotusajalta, joka loppui maanantaina 2.4.2007, juuri ennen virka-aikaa, eli 15:59.

perjantaina, marraskuuta 03, 2006

Kasvatuksesta

Maire-koiran Antti-kummasetä on kaikessa nihkeilyssään niin kovin herttainen. Onhan Antti mennyt kihloihinkin, suurimman osan hämmästykseksi. Antti on salaherttainen. Mutta vastuullisena Maire-koiran kummasetänä Antti on jälleen kantanut kortensa kekoon, nyt myös Tyypin kasvatuksessa tai ainakin sen suunnittelussa.

(Antti, sä voit kommentoida ihan julkisestikin. Kun nää on ihan hyviä juttuja. Siis itse lisätä kommenttisi.)

> Onko nk. lässytys pahasta lapsen puheen ja siis ensin äänenmuodostuksen kannalta?

Lässytys on ennen kaikkea lässyttäjän puheen ja äänenmuodostuksen kannalta pahasta.

> Meillä on koira, jota lellitään, mutta joka elää kunnon kurissa. Yritämme painottaa kehumista emmekä halua huutaa naamapunaisena edes koiralle. Meistä tuntuu, että sama hyvien tekojen kehuminen ja painottaminen/pointtaaminen olisi lapsellekin hyvä? Onko näin?

Ennen kuin ryhdyt soveltamaan koirakoulussa opetettuja asioita lapsenkasvatukseen haluaisin antaa sulle vähän syventäväää materiaalia. Liitteenä kuvia Skinnerin laatikosta, jonka voit helposti rakentaa vaikkapa vaatehuoneeseen sekä muutamia linkkejä ja otteita eri behavioristien teorioista ja tekniikoista.

John Watson:
Watson uskoi ihmisen olevan syntyessään "tyhjä taulu" (tabula rasa, lat.), ja koko persoonallisuus on ehdollistumisen tulosta. Yhdeksänkuukautisen Albertin lisäksi koetilanteessa oli valkoinen kesy hiiri. Aina, kun lapsi kurotti hiirtä leikkiäkseen sen kanssa, hänet säikäytettiin metallisella kolahduksella. Hänen ehdollistunut pelkonsa hiireen laajeni pian kattamaan myös muita valkoisia ja karvaisia asioita: angorakanit, turkit ja tiettävästi myös valkopartaiset miehet pelottivat Albertia yhtä lailla. Albertin myöhemmistä vaiheista ei ole tarkempaa tietoa, toiset huhut kertovat lapsen olleen loppuikänsä neuroosien vallassa, mutta psykologit olettavat, että ilman toistoa vahvatkin ehdollistumat lientyvät jokseenkin helposti.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Behaviorismi

Pavlov:
Pavlovin teorian mukaan opetuksen (tarkemmin sanottuna ehdollistamisen) keinoin voidaan valitulla ärsykkeellä saada aikaan yksilössä toiminta tai reaktio (responssi), joka ei kuulu ehdollistetun (opetetun) yksilön tavanmukaiseen toimintatapaan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pavlovin_teoria

B. F. Skinner:
...was an American psychologist and author. He conducted pioneering work on experimental psychology and advocated behaviorism, which seeks to understand behavior as a function of environmental histories of experiencing consequences. He also wrote a number of controversial works in which he proposed the widespread use of psychological behavior modification techniques, primarily operant conditioning, in order to improve society and increase human happiness; and as a form of social engineering.

http://en.wikipedia.org/wiki/Skinner_box
http://en.wikipedia.org/wiki/B.F._Skinner
http://en.wikipedia.org/wiki/Behavior_modification

Motivaatio:
Ilmiselvin motivaation keino on kiristäminen, jossa kivun tai muun negatiivisen seurauksen välttämisellä on välitön vaikutus.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Motivaatio

Kiitokset Antille. Näistä on hyvä jatkaa ja näitä on hyvä käyttää.

Tunnisteet: ,

1 Comments:

At 11:07 ap., Blogger Norppa said...

Antti on aina ollu ihan pehmo. Tieto.

 

Lähetä kommentti

<< Home