Paksuna

Avoin foorumi etenkin allekirjoittaneelle purkaa hämmennystään, ilon ja ahdistuksen tunteita, ihmetellä alakulttuuria, joka ympäröi raskautta ja kummastella lässytyksen määrää. Yhteenveto Tyypin odotusajalta, joka loppui maanantaina 2.4.2007, juuri ennen virka-aikaa, eli 15:59.

perjantaina, lokakuuta 20, 2006

Hukkaan vaiko hyvään?

ISTUKKAVEREN LUOVUTUS

Istukkaveri sisältää runsaasti veren kantasoluja. Kantasolujen siirtoa voidaan käyttää hoitona leukemiassa ja muissa pahanlaatuisissa verisairauksissa silloin, kun sairautta ei pystytä hoitamaan pysyvästi solunsalpaajalääke-hoidoilla. Kantasolusiirto pyrkii korvaamaan potilaan pahanlaatuiset solut terveillä kantasoluilla. Tukihoitona kantasolusiirto luo uuden veren solujen tuotannon ja immuniteetin potilaalle.

Miten istukkaveri kerätään?

Kun lapsi on syntynyt ja napanuora katkaistu, Veripalvelun hoitaja kerää napanuorasta istukkaan jääneen veren veripussiin. Istukkaveren keräykseen ei liity mitään lapseen kohdistuvia toimenpiteitä, eikä lapsesta oteta verinäytteitä.

- SPR Veripalvelu

Olen saanut SPR:ltä jo sähköpostia ja kirjeitse lomakkeen. Selväksi ei tosin käynyt, että onko todella niin, että vain Naisten klinikalla (koko maassa) voi istukkaveren luovuttaa SPR:n käyttöön. Neuvolassa ei siis tiedetty, joten soitinpa Kätilöopistolle. Voi olla (voi olla, ei siis ole varmaa), että ensi vuoden alusta (alusta ja alusta... onko se tammikuusta vaiko ensimmäisen kvarttaalin aikana vaiko sen jälkeen) myös Kätilöopistolla kyseinen homma onnistuisi. Tietenkin offiseaikoina (8–16).

Se olisi todella hienoa! Koska nyt en edes tiedä mitä istukkaverelle tapahtuu? Veikkaan että se menee sairaalajätteisiin, eli siis ongelmäjätteisiin. Miten sen nyt ottaa. Eihän siihenkään ole kysytty suostumusta eikä kysyttäisi minulta(kaan), joten kyllä minä mielummin luovuttaisin istukkavereni SPR:n käyttöön.

Kun sitä istukkaa ei yleensä irrotella (joskus harvoin kylläkin, jos se jää kiinni), se vaan tulee 10–20 minuttin kuluttua vauvan syntymästä, jotta PLUMS.

Jos verenluovutus vaatii jonnekin menemistä ja jossain puolituntia olemista (jonotteluineen ja kaffitteluineen), jos luuydinluovutusrekisteriin liittyminen vaatii verinäytteen antamista (esim. verenluovutuksen yhteydessä) ja yhden paperin täyttämisen ja jos kuoleman jälkeinen elintenluovutus tuntuu liian vaikealta tai joltain, niin istukkaveren luovutus siis ei voi olla mitään. Edes vaiva.

Sitä on jo muista syistä toimenpidehuoneessa, se tulee sieltä ulos joka tapauksessa eikä sitä saa itse edes pitää. En ainakaan usko. Voisivat alkaa kyselemään, että "Mitäs sä tällä muuten teet?...". Joten sanoisin, että kun se vaatii vain paperin täyttämisen, joita sairaalassa nyt saa täytellä, niin ...Hei, ei ole kovin tiukkaa.

Eli 6. päivä aion kysellä tästä aiheesta kenties aika paljonkin. Kun siitä ei tunnu nyt mitenkään liikaa löytyvän kätevää tietoa. Tiedän vain, että olisin kovin iloinen jos istukkani menisi järkevään käyttöön, esimerkiksi pienten leukemiapotilaiden helpotukseksi.

Kuva ja lisää istukasta: täältä

Tunnisteet: , ,