Paksuna

Avoin foorumi etenkin allekirjoittaneelle purkaa hämmennystään, ilon ja ahdistuksen tunteita, ihmetellä alakulttuuria, joka ympäröi raskautta ja kummastella lässytyksen määrää. Yhteenveto Tyypin odotusajalta, joka loppui maanantaina 2.4.2007, juuri ennen virka-aikaa, eli 15:59.

perjantaina, marraskuuta 03, 2006

Nousseita kysymyksiä

...Itsestäänselvyyksiä, omituisuuksia, kummajaisia ja ihan hölmöjä. Osa on vanhoja kyssäreitä ja osaan on vastauksetkin. Osaa en enää edes jaksa miettiä, mutta kaikki on nyt tässä, kun kerran ne olen jonnekin kasannutkin.

- Onko ok, jos lapsi kylässä nukkuu vaikka ko. perheen sängyssä tai sohvalla nokkaunet? Siis muualla kuin kotonaan.

- Jos nukuttaa lasta parvekkeella, niin riittääkö koppa tms. ja säähän sopivat varusteet?

- Pitääkö lapsi nukuttaa aina täydessä hiljaisuudessa?

- Pitääkö lapsi nukuttaa vauvana/taaperona kerran päivässä ulkona?

- Voiko lapsen antaa nukkua (jos se itselle siis vaikkapa aikataulullisesti sopii) milloin lasta nukuttaa? Vaikka kaupan kärryissä.

- Milloin lapsen kanssa voi mennä saunaan? (Saunaseuran pj sanoi telkassa tmv., että riippuu lapsesta. Ei kuumaan eikä pitkäksi aikaa, mutta voi. Itse kävi 5 vrk ikäisenä.)

- Milloin vauvauintiin voi/pitää ilmoittautua? Voiko uimahallissa käydä muulloinkin tai ei ryhmässä?

- Voiko lapsen raajoja jumpata kevyesti, esimerkiksi jalkoja jos/kun on ilmavaivoja? Nk. polkupyöräilyliike.

- Milloin voi/pitää valita tarha? Voiko tarhoihin mennä jo “liian" aikaisin tutustumaan?

- Miten isyys- ja vanhempainvapaat menevät?

- Milloin pitää antaa lapselle jotain pureskeltavaa (leluja tai näitä kylmäkalleja), että hampaat kasvaisivat vahvoiksi ja leukaluut?

- Entäpä vaikuttaako tämä suun lihasten kehitykseen? Ja eikö tämä vaikuta mm. puheen ja äänten muodostamiseen?

- Onko kantoliina vai se kantoreppu parempi? Vai onko ihan vaan makukysymys?

- Pitäisikö lapsen (jo vauvan) antaa kuunnella ihan kaikkea musiikkia vai pitäisikö keskittyä lastenmusiikkiin? Mitä jos itse ei kestä Puputupuna ja Titi-Nalle -tyyppistä musiikkia lainkaan?

- Onko nk. lässytys pahasta lapsen puheen ja siis ensin äänenmuodostuksen kannalta?

- Mistä voi tietää (voiko), joidenkin lelujen olevan ns. hengenvaarallisia, jos ne hankkii vaikkapa tunnetusta lastenlelukaupasta tmv.?

- Minkä ikäisenä lapsi voi tutustua järvi- ja meriveteen, joka johtaa polskitteluun?

- Miten paljon erilaiset kehitykseen liittyvät asiat vaihtelevat lapsikohtaisesti (silmien hallinta, istuminen, ylös nouseminen, kävely, koordinaatio, puhe jne.)?

- Miten kaikkea edellä mainittua vanhemmat voivat edesauttaa kehittymään (rauhassa) ja esimerkiksi keksimään virikkeitä ja puuhaa, joka motivoi käyttämään em. taitoja?

- Olemme ajatelleet itse lopettaa limujen ja mehujen juonnin, jottei tulevan lapsemme kaukaisuudessa siintävä hammaskalusto kärsisi. Onko totta, että hampaiden harjaamisen harjoittelu ja siihen totuttelu tulisi aloittaa jo ennen hampaita?

- Mistä netistä löytäisi jonkun selkeän ja selväsanaisen, monipuolisen sivuston, jossa olisi neuvoja, tietoa, vinkkejä ja mm. linkkejä erilaisiin palveluihiin. Vaikkapa kaikesta edellä kysytyistä aiheista.

- Kurista. Kuinka tärkeää on, että vanhemmat pitävät kiinni yhdessä sovituista rajoista eli limiteistä? Kuinka tiukka tulee olla, ettei A) mopo lähde käsistä ja kaveri nosta meitä rappuun 15-vuotiaana B) mutta että se ei mene yli? Olimme ajatelleet olla aika tiukkoja. Ettei joka kerta kaupasta osu mukaan mitään bonareita (jäätelöä, karkkia, leluja tms.).

- Voimmehan ilmoittaa ettei myöskään isovanhempien tulisi antaa mahdottomia määriä sokeria tai puhtaita vehnätuotteita? Mielummin vaihtokauppana yhteistä aikaa ja käyntejä esim. Korkeasaaressa?

- Ja kai voimme hitusen vaatiakin, että tuleva lapsi syö ensin oikean ruuan ja sitten mahdollisen jälkiruuan, myös isovanhempien luona?

- Onko ok, että jos lapsi haluaa olla inkkaripinkkari vaikka koko kuukauden, että hän saakin olla? Ei kait sitä voi pakottaa olemaan olematta? Tai siis jos toinen on vain inkkaripinkkari. Ei kait muutaman viikon “roolileikki” ole vielä vaarallista?

- Meillä on koira, jota lellitään, mutta joka elää kunnon kurissa. Yritämme painottaa kehumista emmekä halua huutaa naamapunaisena edes koiralle. Meistä tuntuu, että sama hyvien tekojen kehuminen ja painottaminen/pointtaaminen olisi lapsellekin hyvä? Onko näin?

- Olemme ajatelleet sanoa lapsellemme myös EI, mutta myös selittää että miksi joku asia on kiellettyä tai miksi “noin ei vain tehdä”. Onko asioiden kertomisesta/selittämisestä jotain haittaa? Ei kait?

- Kuinka pienestä taaperosta/naperosta vauvalapsi ymmärtää muista ihmisistä? Milloin vauva tavallaan muodostaa ikäisiinsä sosiaalisia suhteita? Tarvitseeko +- vuodenikäinen “ikäistään” seuraa?

Tunnisteet:

9 Comments:

At 10:17 ap., Anonymous Anonyymi said...

Heipparallaa!

Oletkos käynyt jo pampersin ja liberovaippojen nettisivuilla? Mainoksista huolimatta siellä on ihan mainioita vinkkejä, Arpillekin niitä on käytetty.
Jonain pe kun tulet Chicagoon, voidaan vaikka keskustella juurtajaksain meidän kokemuksia kysymyksiin liittyvistä aiheista. TAi siis mä voin paasata ja olla kiree! ;)

 
At 11:46 ap., Anonymous Anonyymi said...

ainakin tuohon kantoliina/-reppu -kysymykseen osaan kommentoida: kantoliina on ergonomisempi sekä lapselle että kantajalle. liinassa paino jakautuu tasaisesti, repussa vain olkaimille, jotka ovat aika kapeat. liina tukee myös lasta paremmin. repussa lapsi roikkuu. kantoliinalla lasta voi kantaa myös usealla eri tavalla. reppu on tietysti siitä kätevämpi, että sen saa nopeammin päälle ja pois, mutta liina on muuten ehdottomasti parempi ja mukavampi!

 
At 1:25 ip., Anonymous Anonyymi said...

Pakko kommentoida tuota EI-kysymystä ja perustelemista. Itse olemme (menestyksellä, tietenkin) harjoittaneet asioiden perustelemista ipanoille, jo silloin kun eivät vielä puhua osanneet eivätkä välttämättä mitään puhutusta ymmärtäneetkään. Ja - tadaa - nyt meillä on äärimmäisen tietäväiset ja viisaat ipanat.

natina (pakko kommentoida ns. anonyymina kun ei bloggerin beta-tunnuksella pääse sanomaan mitään), natina.blogspot.com

 
At 4:23 ip., Anonymous Anonyymi said...

Mietit, pitäisikö lasta nukuttaa aina hiljaisuudessa. En usko, että kannattaa, jos ei halua lapsesta todella herkkäunista ja huonosti pienessä hälyssä nukahtavaa. Mä olen esikoinen, jota nukutettiin aina hiljaisuudessa. Tulos: olen hirmu huono nukahtamaan ilman korvatulppia ja heräilen helposti ääniin. Nuoremmat sisarukset joutuivat päiväunille mennessään sietämään tavallisia elämän ääniä, ja he nukkuvat kuin tukit.

Lastenmusiikista sen verran, että mä laulelin jo 3-vuotiaana Jaakko Tepon protestilauluja, joita meillä kuunneltiin aina autossa. Ei siis välttämättä ole pakko tyrkyttää lasta aliarvioivaa lässylässyn-musiikkia, jos ei sitä itse(kään) siedä. Usein lapset tykkää vähän haastavammasta musiikista, joten esim. jotakin Tohtori Orffin ja herra Dalcrozen tyylistä voi kokeilla. Se sopii sekä lapsille että (aika monille) aikuisille. :)

 
At 4:49 ip., Anonymous Anonyymi said...

ei tarvi (eikä välttämättä edes kannata) nukuttaa hiljaisuudessa. Musiikki... miksei voisi kuunnella mitä vaan, kunhan ei kuuntele liian kovalla (ei niitä lastenlaulujakaan saa täysillä huudattaa). On siinä tietysti se puoli, että lastenlaulujen sanoitukset on lasten maailmasta ja lasten ymmärrettävissä. TIetyssä määrin lasta jopa kannattaa suojella aikuisten maailmalta.

Minä ja pikkusisarukset ollaan päästy järveen jo alle vuoden ikäisinä, tosin äidin ja isän kannattelemina. En tiedä mitä nykysuositukset on, mutta kai sen lapsen voi veteen päästää kunhan vahtii ettei se huku tai niele tolkuttomasti vettä.

Bakteeriasioista muutenkin, ei parane olla liian puhdasta tai lapsen vastustuskyky ei kehity. Maalaislapsilla on vähiten allergioita, kun kasvavat eläinten parissa ja muutenkin ei-steriilissä ympäristössä.

 
At 5:30 ip., Blogger Hanna Kopra said...

Manna,

En muuten ole. Enhän mä edes tiennyt, että se olisi niinkuin hyvä. Tai siis ne. Että sieltä löytyisi vinksuja.

Tarvii siis mennä katsastamaan.

Muutoin,

Joo, kyllä olen ymmärtänyt jo jostain, että se kantoliina olisi niinka parempi, kun vaihtoehtoja on monia. Nukuttaa siinä ei saisi (ainakaan ihan jatkuvalla syötöllä, voi kädet tai jotkut olla pahassa asennossa. Joo, joo.), kuulemma.

Omasta elämästäni muistan, että asioiden taustoja on vähän edes avattu. Miksi ei vaan älämölötä sairaalassa tai vaikka vanhempien työpaikoilla, miksi pitää avata vanhemmille ihmisille ovi, miksi pitää puhua sel-vä sa-nai-ses-ti, eli artiguloida jne. Asioita, joista isäni jaksaa edelleen "nillittää". Ja minusta niin onkin parempi. Saatua taustatietoa voi näppärä lapsi/ihminen sitten myös soveltaa onnistuneesti.

Joo, emme me ajatelleet ihan hiljaisuudessa Tyyppiä nukuttaa. Eikä se ikinä edes onnistuisi. Maire-koirallakin on kantava ääni ja muutenkin suku sekä lähipiiri on yhtä älämölölaumaa. Jotkut vaan sitä yrittävät ja sitten onkin haastavaa…

Jotkut antavat (vähintään siis) ymmärtää, että lastenmusiikki olisi suotavaa "kehityksen" kannalta, mutta minusta esim. Titi-Nalle on aivan HIDDIES sontaa, josta ei voi olla mitään hyötyä. Paitsi jos elämme Matrixissä, niin robooteille, koska aivot muuttuvat mössöksi.

Meillä oli lapsuudessani autossa mankkaratio ja c-kasetteina Elvistä, Nat King Colea, Hurriganesia ja joku Fats Domino ja jotain. Enkä minä koe kärsineeni. Oli minulla jotain lastenkasetteja, mutta KAke Randelin ja Pelle Miljoona olivat paljon enemmän cool.

Niin ja tuo steriiliasia on kanssa poliittisesti joskus vähän arka aihe. Minä en edes ole mikään puunaaja ja olen kuullut niin surkeita tarinoita jo aikaa sitten puunatussa ympäristössä asuneista lapsista, joiden kakka oli ei minkään väristä ja muutenkin anemian riivaamia. Ja jos turpa on arkena vähän kurassa niin ei se mitään. Niin oli minullakin ja purkkaa hiuksissa.

 
At 10:05 ip., Anonymous Anonyymi said...

Onko ok, jos lapsi kylässä nukkuu vaikka ko. perheen sängyssä tai sohvalla nokkaunet? Siis muualla kuin kotonaan.
*** On ainakin kaikilla mun tutuilla.


- Jos nukuttaa lasta parvekkeella, niin riittääkö koppa tms. ja säähän sopivat varusteet?
***
Miksi ei riittäisi?

- Pitääkö lapsi nukuttaa aina täydessä hiljaisuudessa?
***EI! Ainakaan jos ei halua itse olla aina täydessä hiljaisuudessa kun lapsi nukkuu.

- Pitääkö lapsi nukuttaa vauvana/taaperona kerran päivässä ulkona?
***Ei välttämättä. Monet lapset vaan nukkuu paremmin raittiissa ilmassa.

- Voiko lapsen antaa nukkua (jos se itselle siis vaikkapa aikataulullisesti sopii) milloin lasta nukuttaa? Vaikka kaupan kärryissä.
***
Miksei voisi. Jossain vaiheessa vauvoila vaan alkaa yleensä olla jonkin moinen päivärytmi, josta on kiva pitää kiinni.

- Milloin lapsen kanssa voi mennä saunaan? (Saunaseuran pj sanoi telkassa tmv., että riippuu lapsesta. Ei kuumaan eikä pitkäksi aikaa, mutta voi. Itse kävi 5 vrk ikäisenä.)
Alalauteella voi lämmitellä esim. vauvauinnin jälkeen jo heti kun sen aloittaa, mutta kunnon löylyihin vasta noin 1-vuotiaana.

- Milloin vauvauintiin voi/pitää ilmoittautua? Voiko uimahallissa käydä muulloinkin tai ei ryhmässä?
***
Vauvauintiin kannattaa ilmoittautau ajoissa. Heti, kun lapsi syntyy. Ryhmät on pk-seudulla täynnä. Yli puolivuotiaan kanssa voisin itse käydä muulloinkin uimahallissa.

- Voiko lapsen raajoja jumpata kevyesti, esimerkiksi jalkoja jos/kun on ilmavaivoja? Nk. polkupyöräilyliike.
***Voi.

- Milloin voi/pitää valita tarha? Voiko tarhoihin mennä jo “liian" aikaisin tutustumaan?
***Riipuu varmaan tarhasta milloin sinne voi mennä tutustumaan. Tarhoihin on pk-seudulla pitkät jonot.

- Milloin pitää antaa lapselle jotain pureskeltavaa (leluja tai näitä kylmäkalleja), että hampaat kasvaisivat vahvoiksi ja leukaluut?
***Sitten kun lapsi alkaa tunkea kaiken suuhun ja kuola valuu.

- Onko kantoliina vai se kantoreppu parempi? Vai onko ihan vaan makukysymys?
***Kantoliinassa asento on parempi niin lapselle kuin äidillekin/isällekin.

- Pitäisikö lapsen (jo vauvan) antaa kuunnella ihan kaikkea musiikkia vai pitäisikö keskittyä lastenmusiikkiin? Mitä jos itse ei kestä Puputupuna ja Titi-Nalle -tyyppistä musiikkia lainkaan?
***Soittaa sitä, mistä itse tykkää.

- Onko nk. lässytys pahasta lapsen puheen ja siis ensin äänenmuodostuksen kannalta?
***Mun käsittääkseni on.

- Mistä voi tietää (voiko), joidenkin lelujen olevan ns. hengenvaarallisia, jos ne hankkii vaikkapa tunnetusta lastenlelukaupasta tmv.?
***Kyllä niistä aina lehdissä ilmoitellaan jos vaarallisia leluja on mennyt myyntiin.

- Minkä ikäisenä lapsi voi tutustua järvi- ja meriveteen, joka johtaa polskitteluun?
***Ohjeiden mukaan noin 1-vuotiaana, mutta voihan noita varpaita kastella vedessä aikaisemminkin.

- Miten paljon erilaiset kehitykseen liittyvät asiat vaihtelevat lapsikohtaisesti (silmien hallinta, istuminen, ylös nouseminen, kävely, koordinaatio, puhe jne.)?
***Aika lailla.

- Olemme ajatelleet itse lopettaa limujen ja mehujen juonnin, jottei tulevan lapsemme kaukaisuudessa siintävä hammaskalusto kärsisi. Onko totta, että hampaiden harjaamisen harjoittelu ja siihen totuttelu tulisi aloittaa jo ennen hampaita?
***No, voi sen ennenkin aloittaa mutta yleensä silloin, kun ekat hampaat tulee.

- Voimmehan ilmoittaa ettei myöskään isovanhempien tulisi antaa mahdottomia määriä sokeria tai puhtaita vehnätuotteita? Mielummin vaihtokauppana yhteistä aikaa ja käyntejä esim. Korkeasaaressa?
***Totta kai voitte. Teidän lapsihan se on.

- Ja kai voimme hitusen vaatiakin, että tuleva lapsi syö ensin oikean ruuan ja sitten mahdollisen jälkiruuan, myös isovanhempien luona?
***Tietysti.

- Onko ok, että jos lapsi haluaa olla inkkaripinkkari vaikka koko kuukauden, että hän saakin olla? Ei kait sitä voi pakottaa olemaan olematta? Tai siis jos toinen on vain inkkaripinkkari. Ei kait muutaman viikon “roolileikki” ole vielä vaarallista?
***Jos on vaarallista niin meillä on yksi pahasti häiriintynyt tohtori sykerö kotona. :)

- Meillä on koira, jota lellitään, mutta joka elää kunnon kurissa. Yritämme painottaa kehumista emmekä halua huutaa naamapunaisena edes koiralle. Meistä tuntuu, että sama hyvien tekojen kehuminen ja painottaminen/pointtaaminen olisi lapsellekin hyvä? Onko näin?
***Onhan se.

- Olemme ajatelleet sanoa lapsellemme myös EI, mutta myös selittää että miksi joku asia on kiellettyä tai miksi “noin ei vain tehdä”. Onko asioiden kertomisesta/selittämisestä jotain haittaa? Ei kait?
***Miksi ihmeessä olisi?

- Kuinka pienestä taaperosta/naperosta vauvalapsi ymmärtää muista ihmisistä? Milloin vauva tavallaan muodostaa ikäisiinsä sosiaalisia suhteita? Tarvitseeko +- vuodenikäinen “ikäistään” seuraa?
***Vuoden ikäinen ei välttämättä tarvitse ikäistään seuraa mutta kyllä sen ikäiset toistensa seurasta jo nauttii.

 
At 12:24 ip., Anonymous Anonyymi said...

Muutama huomio.

Meillä on kaksivuotias poika joka ei ole elämässään kuullut sointuakaan Titi-nallea eikä Smurffeja eikä tule koskaan kuulemaankaan. Sen sijaan esimerkiksi sellainen lastenlevy kuin Paukkumaissi on aika hyvä ja Ellaan ja Aleksiinkin turtuu. Ja meidän poika tykkäsi jo parikuisena kovasti esimerkiksi Sonic Youthista. Ihan normaalilta se vaikuttaa, vaikka elääkin kodissa jossa kuunnellaan pirinää ja kolinaa.

Ja kantoliina on parempi, ihan ehdottomasti.

Niin ja siisteydestä... Meillä ei ole siistiä eikä meillä pestä lattioita kuin joskus kun saan jonkun hillittömän puuskan. Ja pölyäkin on, olohuoneessa on noin tuhat kirjaa ja ne kerää pölyä eikä sitä jaksa pyyhiä kukaan. Pojalla oli viimeksi korvatulehdus joskus alle vuoden ikäisenä (nyt siis ikää melkein 2,5 vuotta) ja flunssassa se taisi olla joskus vuosi sitten viimeksi. Poika myös syö joskus lattialle pudonneita rusinoita ja sillä on aika usein aika suttuinen naama. Ihan normaalilta tuo muuten vaikuttaa.

 
At 11:20 ap., Blogger nozick said...

"- Onko nk. lässytys pahasta lapsen puheen ja siis ensin äänenmuodostuksen kannalta?
***Mun käsittääkseni on."

Minun käsittääkseni ei ole. Jopa kuurojen viittomakieltä käyttävien vanhempien lapset oppivat puhumaan, vähän myöhemmin vaan kuin muut, koska oppivat pihoilla muilta lapsilta. Lässytä siis vain rauhassa, lapselle ei tule pysyvää vahinkoa.

Omien havaintojen mukaan siitä että lapselle tulee puhuttua hiukan eri äänensävyllä kuin aikuisille on se hyöty, että lapsi tunnistaa äänensävystä milloin hänelle puhutaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home