Paksuna

Avoin foorumi etenkin allekirjoittaneelle purkaa hämmennystään, ilon ja ahdistuksen tunteita, ihmetellä alakulttuuria, joka ympäröi raskautta ja kummastella lässytyksen määrää. Yhteenveto Tyypin odotusajalta, joka loppui maanantaina 2.4.2007, juuri ennen virka-aikaa, eli 15:59.

perjantaina, tammikuuta 05, 2007

Placenta - Istukka

Sain kuin sainkin taas tosi vilkkaasti paluumeilin Veripalvelusta, koskien sitä iänikuista istukkaasiaani. Plus sain lisävalaistusta yleensä koko asiasta...

"Aloitimme toimintamme Naistenklinikalla v. 1998 ja vv. 2001-2003 toimimme myös Kätilöopiston sairaalassa. Harmiksemme emme saaneet määrärahoja jatkaa KOSilla, joten toiminta siellä on ollut keskeytyneenä nyt tuon kolmisen vuotta.

Tuon kolmen vuoden tauon jälkeen on siellä varmasti monia hoitajia, jotka eivät muista enää asiaa eivätkä ole näin ollen osanneet Sinulle kertoa asiasta.

Neuvolat olivat tiiviisti myös mukana vv.1998-2003 istukkaveren luovutusasiassa, mutta koska lopetimme KOSilla, teimme päätöksen, ettemme enää toimi neuvoloitten kautta. Tämä johtui siitä, että pyrimme olemaan mahdollisimman neutraaleja synnytyssairaalan valinnan suhteen koskien äitejä.

Tuolloin saivat vain Naistenklinikalle synnyttämään aikovat äidit ensimmäisen ultraäänikutsun myötä ilmoittautumislomakkeen.

Ilmoittautuminen käy hyvin suullisesti tai kirjallisesti. Esimerkiksi silloin, kun tulet synnyttämään, riittää hyvin se, että kerrot hoitavalle kätilölle olevasi istukkaverenluovuttaja.

Meitä kätilöitä on tasan kaksi, ja olemme joko molemmissa sairaaloissa tai kahdestaan toisessa sairaalassa, tilanteesta (=synnytysten määrästä) riippuen. Iltaisin tai öisin meillä ei myöskään ole mahdollisuutta kerätä istukkaverta, eikä perjantaisin, mikä taas johtuu Veripalvelun laboratorioiden päivystysluonteisesta työstä lauantaisin.
Ilolla otamme vastaan kaikki, mitä voimme kerätä, mutta olosuhteet rajoittavat, valitettavasti.

Ilmoittautumislomakkeita saa myös KOSin äitiyspoliklinikalta.

Lähetän Sinulle postitse lomakkeen, ja jos haluat, voit palauttaa sen mukana olevassa vastauskuoressa Veripalveluun tai tuoda mukanasi seuraavan kerran äitiyspoliklinikalle tullessasi - tai synnyttämään tullessasi."

Miksei tämmöiseen löydy määrärahoja? Siis kun nyt voisi kuvitella, että löytyisi. Ja eikö niitä voisi jostain RAY:stakin löytyä? Moni pieni virta... Vai onko kukaan edes sieltä hakenut? Tai mistä ikinä. Kun kaiken maailman "paras-entinen-hiihtäjä"palkintojakin riittää mitä 5x20.000 eurorahaa jakaa tuosta vaan, niin jotenkin... Voisi tälläisestä olla urheilullekin hyötyä (vaikka jotain uusia hemohes-tuotteita).

No kysyin sitten vielä, että mitä sille istukalle tapahtuu jos sitä ei ilmoita haluavansa luovuttaa.

"Kysymykseesi istukan hävityksestä - kaikki istukat toimitetaan biologisten jätteiden tavoin samaan paikkaan, eli me keräämme istukasta vain siihen jäävän ylimääräisen veren ja sitten istukka toimitetaan tarkastuksen jälkeen yhteisesti hävitettäväksi, sairaalan normaalin käytännön mukaisesti.

Lähetän Sinulle postitse ilmoittautumislomakkeen, jossa kerrotaan myös se, että jos keräys ja prosessointi (solujen erottelu) onnistuvat, teemme äidille terveystietokyselyn osastolla ennen kotiinlähtöä ja otamme uudestaan neuvolanäytteet :) - kyselyyn on yleensä mennyt aikaa noin 10-20 minuuttia.
Istukkaveriyksikkö säilötään nestetyppisäiliössä, jossa se vaurioitumatta
odottaa saajaa.

Tärkeää on myös mainita, että syntyneestä lapsesta ei oteta mitään näytteitä missään vaiheessa."

ELI: Se heitetään turhana pois. Mä niin arvasin! No toivottavasti Tyyppi tulisi silleen hyvin, toimistoaikana, että istukka saataisiin talteen. Tiedän tyhmempääkin. Ja turhempaa.

Kuva: täältä

Tunnisteet: , ,

2 Comments:

At 10:17 ip., Blogger Selenn said...

Fanaattisena Raha-automaattiyhdistys-fanina sanon muutaman sanasen ;)

Raha-automaattiyhdistyksellä, eli RAY ry:llä on tehtävänä kerätä varoja vapaaehtoisten sosiaali- ja terveysjärjestöjen tukemiseen.

RAY:ltä voisi muuten irrota tähänkin toimeen avustuksia, mutta sitä en tiedä, että kuinka suomen lainsäädäntö kieltää tuon avustuksen antamisen.
Meinaan sen tiedän, että RAY ei taannoin saanut antaa avustusta SEPE -helikopterille, koska sen kyytissä liikkui lääkäri. En kuitenkaan muista tarkkaan kuinka tämä juttu meni...
Joten tässä voi olla suomen lainsäädäntö oikeasti vähän peräänantamaton.

(Veikkaus Oy taasen lahjoittaa omia varojansa suomalaisen taiteen, liikunnan, tieteen ja nuorisotyön tarpeisiin. Joten sieltä ei sosiaalipuolelle lantteja tipu..)

Mutta kai sitä avustusta voisi suomen valtion budjetistakin herua...

 
At 11:34 ip., Blogger Hanna Kopra said...

Niin, totta. Mutta tuo tiedehän olisi juuri oikea termi. Sitähän ne kait tekee, tutkii myös uusia vaihtoehtoja, joten tieteen piikkiinhän se menisi. Kait.

Niinhän sitä luulisi, että Valtiolta löytyisi. Tietenkin sitä odottaa kaikki kaikkeen ja mihin ikinä. Ja onhan se niinkin, että kaikki on tärkeitä, ainakin subjektiivisesti.

 

Lähetä kommentti

<< Home