Paksuna

Avoin foorumi etenkin allekirjoittaneelle purkaa hämmennystään, ilon ja ahdistuksen tunteita, ihmetellä alakulttuuria, joka ympäröi raskautta ja kummastella lässytyksen määrää. Yhteenveto Tyypin odotusajalta, joka loppui maanantaina 2.4.2007, juuri ennen virka-aikaa, eli 15:59.

perjantaina, maaliskuuta 02, 2007

Lelut

Äiti on tehnyt kamalasti (aina) nukenvaatteita. Nyt viime vuosina siis ihan "ei omaan käyttöön". Niitä oli jämäpaloista ja ihmekankaista jo niin paljon, että nyt niille etsittiin omistajat. Onneksi löytyikin.

Mutta hankalaksi meni. Kuulemma 2–5-vuotiaiden keskuudessa beibbarit (Baby-Born-nuket) on kovaa kamaa, mutta sitten (jo!) siirrytään Brätzeihin ja Barbeihin. Siis pois kokonaan pois nukeista?

Kuvassa Auli ja Ville, nk. steinernuket. Auli on Jaakon ja Ville minun tekemäni, 5. luokalla. Kaikki Steiner-koulussa tekee nuken. Ja HUOM! ompelee sen käsin. Ziiiiiiiiii..! Jotkut ei tosin saa tukkaa valmiiksi (Jaakko) ja sen tekee sitten tuleva tyttöystävä valmiiksi. Vuosien ja vuosien päästä. Jotkut tajuaa jo 5. luokalla tehdä poikanuken ja sille siilin...

Enää tuossa vaiheessa meistä ei kukaan erityisemmin leikkinyt nukeillaan. Mutta kaikki miettivät millaisen nuken tekee, mikä sen nimi on ja millainen se niinka olisi. Eikä Jaakkokaan ole nukkeaan hävittänyt. No sen äiti olisi mördannut sen.

Minulla on ollut nukkeja pehmisten lisäksi ja barbienkin rinnalla aina. Barbit sentään olen raaskinut "tuhota" ovigranssiksi ja "sotkea" kultaspraylla. Nukeilleni en sellaista tekisi. Koskaan.

Mietin, että onko 5-vuotias "liian vanha" leikkimään vauvojen jutuilla, kuten nukeilla. Ja kuinka kamalat paineet jo pienillä on. Olla isoja, teinimpiä, aikuisempia. Jos ennen vanhaan lasten vaatteetkin olivat ihan samaa pussihousua ja kauluspaitaa tai mekkoa kuin aikuisilla, niin ...niinhän se on nykyäänkin. Millon lapsi olisi saanut olla lapsi ja milloin lapsi saisi olla lapsi?

Kuinka paha on, jos vielä esikoululainen leikkii vaikka nukeilla tai pikkuautoilla? Onko se "separi"? Voisiko (senkin) leikin kautta lapsessa kehittyä jotain? Vaikka empatiaa, myötätuntoa, ajatuksia..? Ettei nukkea (vauvaa) voi roikottaa kädestä, heitellä palikoilla... Ettei lelukissaa (oikeaa kissaa) saa potkia tai tiputtaa parvekkeelta...

Meillä ainakin oli ihan skapa kuka saa sen tietyn nuken eskarin luokkakuvaan omaan syliinsä. Ja muistan millainen älämölö nousi luokassa, kun ekalla ilmoitettiin, ettei perjantai ole enää lelupäivä!! Kukaan ei tasan saanut piestä pehmiksiäni ja Api Härkätielle (leluapina) pitäisi tehdä uusi puku, koska onhan Api (herran jumala) oikea johtaja ja johtajalla PITÄISI olla liituraitapuku.

Haluaisinko esimerkiksi Tyypille mielummin inkkaripinkkari- ja länkäri-muoviukkoja kuin -sotilaita? Ehkä, vaikka inkkaripinkkarit joutuivat kokemaan länkkäreiltä yhtä ja toista. Olisiko kiva, että Tyyppi saisi rauhassa leikkiä ja kantaa mukana jotain pehmistäkin eikä vain Pokémon-kortteja? Ja me välteltäisiin noita P-kortteja mielellään muutenkin... Saisiko poikalapsikin haluta vaikka nallelle uudet housut tai tyttö lisää osia Brion-puujunaan?

Pääasia, että leikkisi, vaikka käpylehmillä.

Tunnisteet: , ,

3 Comments:

At 10:52 ip., Blogger Norppa said...

Mutta teidän äitipä on tehnyt niiiiin hienoja vaatteita että niillä leikki jopa 10-vuotias! Ja se on musta hienoa se!!

 
At 11:29 ap., Blogger Hanna Kopra said...

Totta! Tosi hienoa kuulla, että Loitsulassa kevätmuoti sai suuren sucseen! Ja Helsingissäkin eräs pieni tyttö mietti vielä illalla, että pitäisikö pukea yöpuku vaiko jo valmiiksi ulkovaatteet...

Ja eikö me järjestetä se nukkien grande teehetkipicnic?!

 
At 1:01 ap., Blogger Ixu said...

Meidän tytöt eivät omista yhtään brätsiä, vinksiä tai barbia tms muotinukkea. Ja jos se minusta vain kiinni on, niin ei niitä tämän talon kynnyksen yli kannetakaan... ainakaan sisällepäin. :)

Babyborn -nuken olen ajatellut noille hankkia, mutta en ole sittenkään niin varma siitäkään. Ehkä kaalimaan kakara kuten ostin kummitytölle synttärilahjaksi.

 

Lähetä kommentti

<< Home