Paksuna

Avoin foorumi etenkin allekirjoittaneelle purkaa hämmennystään, ilon ja ahdistuksen tunteita, ihmetellä alakulttuuria, joka ympäröi raskautta ja kummastella lässytyksen määrää. Yhteenveto Tyypin odotusajalta, joka loppui maanantaina 2.4.2007, juuri ennen virka-aikaa, eli 15:59.

tiistaina, tammikuuta 16, 2007

Odottavien äitien alkoholinkäyttö halutaan kuriin

(Julkaistu 16.01.2007, klo 10.58 (päivitetty 16.01.2007, klo 11.01)

"Terveydenhoitajat vaativat tiukkoja otteita runsaasti viinaa juoville nuorille, raskaana oleville naisille. Etelä-Suomen lääninhallituksen kyselyssä valtaosa, eli 84 prosenttia terveydenhoitajista kannatti raskaana olevien, runsaasti alkoholia käyttävien äitien pakkohoitoa. Kyselyn mukaan yhä nuoremmat naiset tupakoivat ja käyttävät päihteitä raskautensa aikana.

Etelä-Suomen lääninhallituksen kyselyn mukaan tupakointi ja päihteiden käyttö ovat lisääntyneet kuluneen vuoden aikana varsinkin nuorilla alle 25-vuotiailla äideillä. Neuvoloiden terveydenhoitajat kertoivat kyselyssä, että raskauden aikana tupakoi päivittäin tai satunnaisesti 20 prosenttia alle 25-vuotiaista ja 14 prosenttia 25 vuotta täyttäneistä äideistä.

Varttuneempien, eli 25-vuotiaiden ja sitä vanhempien äitien tupakointi on terveydenhoitajien mukaan vähentynyt. Päihteidenkäyttö on kuitenkin pysynyt pääosin ennallaan.

Huumeidenkäyttäjiä hankala saavuttaa

Runsaasti alkoholia käyttää terveydenhoitajien mukaan yhdestä kahteen prosenttia odottavista äideistä, satunnaisesti 15 prosenttia
alle 25 -vuotiaista ja 12 prosenttia 25 vuotta täyttäneistä äideistä.

Runsas neljäsosa terveydenhoitajista ilmoitti, että nuorten raskaana olevien naisten huumeidenkäyttö on lisääntynyt viimeksi kuluneen vuoden aikana. Suurin huolenaihe on, että huumeita käyttävät äidit jättäytyvät neuvolajärjestelmän ulkopuolelle, eivätkä siten saa asianmukaista hoitoa.

Tutkimuksen mukaan lähiomaisten ja puolison tuki sekä neuvolan terveyttä edistävä työ ehkäisevät raskaudenaikaista päihteidenkäyttöä ja tupakointia.

Terveydenhoitajat korostavat kuitenkin, että valtaosa kaikista raskaana olevista naisista lopettaa alkoholinkäytön ja tupakoinnin, kun ovat saaneet tiedon raskaudestaan."

YLE Uutiset

Minä tunnustan. Olen juonut kuohuviiniä yksillä synttäreillä ja yksissä häissä. Olen nauttinut noin 4 lasillista punaviiniä raskauteni aikana. Jouluaattona join glögiä, mitä oli punaviinillä terästetty.

No tupakkaa en ole polttanut (sen lopetin ennen kuin tiesin edes olevani raskaana) ja huumeita en olekaan käyttänyt.

Minun on ollut hirvittävän helppo olla polttamatta. Kuten oli myös silloin joskus teininä, kun lopetin vain tupruttelun. Tietenkin jostain (hyvästä) syytä aloitin sen uudelleen. Tupakin lopettamiseen en ole koskaan käyttänyt purkkaa tai mitään. Asiaa aikani mietittyäni päätös on ollut helppo.

En tiedä pitäisikö minun kuinka kieriskellä huonossa omassatunnossa tai repiä ranteitani auki, koska olen nauttinut alkkomahoolia kuluneiden kuukausien aikana sen verran mitä olen. Enemmän minä jotenkin vahtaan kahvinjuontiani. Sitäkin tulee juotua ehkä kuppi päivässä. Mutta se tuntuu tulevan tarpeeseen. (Vähän lisäbuustia menemiseen). Ehkä selittelen sitäkin vain itselleni, annan oikeutuksen...

Selväähän on, että rankempaan alkoholinkäyttöön suhtaudun... kovin nihkeästi. En näe mitään henkilökohtaista ongelmaa olla juomatta ...kännejä, tarvetta humaltua. Minusta vuodenkin juomattomuus tai ettei vedä perseitään olalle on ihan helppoa. Olenhan tehnyt niin aikaisemminkin.

Minusta se olisi kovin itsekästä olla välittämättä tulevasta lapsesta. Joku voi kokea ettei itse ole enää mitään, kun kaikki hopottavat, että "lapsesi takia, lapsesi sitä ja tätä", että on enää vain joku tuotantolaitos. Mutta silti... on liian yksinkertaista vetää sitten kaljaa napa täyteen. Tai röökata niin, että posket on lommolla. Sillä kukaan ei ole vain yksilö, Minä ja Itse. Koska aina voi käydä niin, ettei se rööki tai alkomaholi edes mitään auta, lohduta ja toisekseen vaihde jää päälle.

Sitten kun on se lapsi/lapsia ja olo on yhä kuin tuotantolaitoksella sma kuvio jatkuu, vähän uudella selityksella vain. Tulee ongelma, on jo ongelma. Ja kun on niitä muita ihmisiä, huollettavia siinä, niin mm. alkoholiongelmat ovat kovin ikäviä sitten jo monelle. Itselle, lapsille, lähipiirille. Tulee pahamieli, kun dokaa, mutta viina ...se auttaa turruttamaankin tunteita, tekee ehkä "iloiseksi", varmaksi. Sitten taas muistaa, että on se ongelma...

Tietenkin oma Minuus pitää saada pitää ja sitä vaalia, mutta muitakin tapoja löytyy. Ne ovat jokaiselle ihan omia. Omaa itsenäisyyttään voi julistaa muutoinkin.

Tunnisteet: , ,