Paksuna

Avoin foorumi etenkin allekirjoittaneelle purkaa hämmennystään, ilon ja ahdistuksen tunteita, ihmetellä alakulttuuria, joka ympäröi raskautta ja kummastella lässytyksen määrää. Yhteenveto Tyypin odotusajalta, joka loppui maanantaina 2.4.2007, juuri ennen virka-aikaa, eli 15:59.

perjantaina, helmikuuta 09, 2007

Vaihtoehtoja

Eilen oli Haikaranpesän synnytysvalmennus osa I. Jotenkin tällä viikolla Hannalla ei vaan pysy asiat päässä, mä käyn hitaaaalla. Olen menettänyt kontrollin aikaan. Se loppuu kokoajan. Eilenkin melkein olin myöhässä, vaikka mun piti kokoajan olla todella hyvissä ajoin liikkeellä.

Synnytysvalmennus. Siis whattö hell?! Siihen piti olla aikaa vaikka kuinka kauan ja se siinsi jossain kaukaisessa tulevaisuudessa, jolloin Tyypin tuloon olisi enää hetkinen. Ja sitten se olikin eilen.

Ei me oltu ajateltu etukäteen mitään. Ei kyssäreitä eikä mitään. No kyllä sitä sitten jotain repi takataskusta, ihan vaan kätilön iloksi, ettei tule sillekään ihan pöljä olo. Mutta kun ei tiedä mitä Sitten tapahtuu, niin ...en mä nyt kaikkia skenaarioita ja yhdistelmiä jaksaisi käydä läpi. Ja muistaisinko mitään? En.

Se taukotila siellä Haikiksessa oli kyllä tosi pläääh. Rumat verhot ja tylsän näköistä muutenkin. Miksi kaikki julkiset tilat on samanlaisia virastoja? Min en kestä. No josko mä sitten otan mukaan vaikka omat verhot, kun siellä saa sitten puljata huonekaluja mieleiseen järjestykseen. Ei, ehkä mä otan Innon Markon mukaan.

Synnytysvideo. No jooo. Ei siitä varmaankaan kaikki ihan käy ilmi, mutta ei se ollut mikään kauhufilmi. Erikoisen värinen oli tosin se lapsi joka tuli alateitse (...vähän sinertää sormenpäät... PAH! Se oli kauttaaltaan mustikkamaidossa uitettu!) ja HURJAN iso se, joka tuli ceasarinleikkauksella.

Jaakko intoutui kyselemään vedessä synnyttämisestä. Sitä häiritsi kuulemma siis se, että jos lämmin vesi on erinomainen kivunlievittäjä ja naisten jo kotona kannattaa ottaa lämpimiä suihkuja ennen sairaalaan lähtöä, niin miksei sitä lämmintä vettä käytetä enempää? Ja jos Englannissa synnytetään veteen ihan hirveän paljon useammin, niin MIKSI?

Sitten päästiin tutustumaan synnytyssaliin. Ei meillä koulussa ollut edes jumppatunneilla yhtä montaa palloa ja jakkaraa... välinettä kuin tuolla. Mietin että mahtuisiko Tyypin huoneeseen keinutuoli, muttei kylläkään mahdu. Harmillista, sillä kiikkustuoli on erinomainen kapistus. Mutta, mutta... Jumppapallo mulla onkin. Se pitää vain ilmaistaa.

Sitten asiaan. Hannapa kokeili aqua-rakkulaa! Steriiliä vettä ihon alle. Itsekin olin kuullut, että ne on ihan kauheeeeeeet, mutta kun kätilö väitti ettei ole ja olisi ottanut itselleen esimerkiksi (kun vapaaehtoisia ei löytynyt), niin hitto! Mistä niiden tehon tai tehottomuuden voisi tietää ellei kokeile. No neula ei pistänyt mitään ja se steriili vesi kirveli ihan vain hetken. Muistin samassa kesät, jolloin aina torkana onnistuin kävelemään nokkospuskan läpi. Vähän sama fiilis. Sitten se kipu katosi. Tai kipu, siis kirvellys.

Sitten Hanna kokeili ilokaasua! Mutta se ei nyt oikein tuntunut missään.Se maistui tosi puhtaalle ensimmäiselle imulla, niika vähän kuin uimahallia olisi hengittänyt. Lopuksi se hetken huippasi. Ei mun juttu.

Muita vaihtoehtoisia kivunlievityksiä en siellä kokeillut. Illalla saunassa kokeilin kuumaasuihkua... Ja Jaakko mietti että miksei saunaa käytetä sitten kanssa kivunlievitykseen, kun siellähän on nimenomaan lämmin ja jos NIMENOMAAN lämpimässä kudokset venyy parhaiten, niin eikö olisi aikas loogista... Olisihan se. Sitähän on ehkä jo joskus käytettykin. Tuota logiikkaa.

EDIT: Haikaranpesään saisi ottaa mukaan oman esim. akupukteeraajan tai aromaterapeutin tai mistä nyt kukakin tykkää ja mikä kenellekin sopii. Hmmm... tuo akupunktio olisi kyllä varmasti mulle hyvä. Ainakin ennen se on toiminut hyvin erinnäisiin vaivoihin ja kipuihin. Mutta siis millaisella varoituksella sä voit buukata akupunkteeraajan synnytykseen?

Tunnisteet: , ,

7 Comments:

At 11:33 ap., Anonymous Anonyymi said...

Aqua-rakkula!! En ookkaan moisesta kuullut! Onko se joku uus juttu, koska ei taalla ainakaan moisesta puhuttu ollenkaan? Vaiko onko se jokin suomalaisten loistava keksinto (kuten esim astiankuivauskaappi) jota taaskaan ei olla osattu markkinoida ulkomaille?

Ja tosta vesisynnytyksesta - taalla on kutakuinki jokaisella synnytysosastolla yksi huone missa vesisynnytysallas. Ite ku olin synnytyksen kaynnistyksessa, ja kun supistukset alkoivat, mutta en ollut viela tarpeeksi edennyt jotta voisivat vieda mut synnytyssaliin, ehdottivat kylpyammetta. Siella ma killuin klo neljasta klo kuuteen aamulla. Oli mukavaa! Supistusten valilla (koska en ollut yolla nukkunut ollenkaan) torkahtelin lampimaan veteen. Kuudelta sitten kyllastyin lotraamiseen ja nousin ylos ja menin takasin sangylle ja mun huonekaverin mielesta ma (synnyttany 5 kertaa) olin jo ihan taysin aktiivisessa synnytyksessa. Se sitten kutsui katilon joka ronkki mun sisalla (kuinka auki kohdunkaula siis on) eika tuntenut mitaan ja sanoi et sa viela oo synnyttamassa. Sitten vuoro vaihtui klo 7 ja seuraava katilo tuli (taa oli siin noin 30 minsaa edellisesta tutkimuksesta) ja teki saman ja sanoi, no mutta sahan oot jo 7cm ja eiku synnytyssaliin (no ei se itepainen vaavi tullu ulos ku vasta klo 16 iltapaivalla!!)! Koska synnytys oli kaynnistetty, he eivat suositelleet epiduraalia, joten sanoin, okkei ammeeseen! Mutta harmikseni se huone olikin jo kaytossa joten jouduin epamukavaan sankyyn :( !

Ja sitten seuraavaan asiaan, kysy niilta seuraavassa synnytysvalmennuksessa muutoksista omaan vartaloon synnytyksen jalkeen, mita voi odottaa jne. Mun mielesta ne aina keskittyy kovasti siihen synnytykseen ja vauvan hoitoon, mutta ei aidin fysiikkaan ollenkaan. Mulle tuli ainakin suurena yllatyksena rakon hallinnan suuri heikkeneminen - pissalla kayntia piti ennakoida, eika voinu aatella etta voin ma odottaa viela hetken, koska sillon oli jo liian myohaista!!! Opin taman siis yhden vahingon jalkeen! Eika kukaan varoittanut etukateen etta nain voi kayda!!!

Oho, tulipa tarinoitua!! (ja paljon huutomerkkeja)

-London Calling

 
At 11:41 ap., Blogger Hanna Kopra said...

Uusi ja uusi. En mä siitä tiedä. Kai niitä muualla maailmassa (kuten joku Hollandaise tai Enklanti) käytetään enemmänkin kuin meillä täällä.

Me vähän niinka päätettiin, että se vesi olisi hyvä juttu ja halutaan sitä ammetta kokeilla. Haikarassa on vaan YKSI, joten zägällä mennään täälläkin.

Haikarassa oli viime vuonna kait vaan joku 20 lasta syntynyt veteen, kun edellis vuotena luku oli kaksinkertainen.

Ja ensisynnyttäjiä vedessä täällä Suomessa ei ole juuri yhtään edes kätilöiden työhistoriassa!

Ja kelaa josssain Kuopiossa vaihtoehtoja ei tod suositella. Suomi on niin buranassa, niin buranassa...

Pitää muistaa kysyä totakin, koska kyllähän se voisi olla "good to know" tyyppinen juttu.

 
At 12:10 ip., Blogger P said...

Mie oon kade! Me ei saatu kokeilla mitään rakkuloita eikä kaasuja. :( Ja siinä synnytysvideossa horroreinta oli musta se lässyttävä kätilö, sikälimikäli me nyt ollaan sama video nähty. Määkin haluaisin ammehuoneeseen, se on toivelistalle laitettu. Juu. Pitipä vaan kommentoida.

 
At 12:31 ip., Blogger Hanna Kopra said...

JOOO! Mun piti jo siellä sitä kommentoida, mutta ajattelin että sitten siellä suunnittelussa sanon, ettei kyllä ole kovin terveellistä jos ruvetaan mulle lepertelemään samalla tavalla.

Se oli ehkä hitusen liian "asiakasystävällistä" ja tuitui ja hyväpäivi. YÖKKISTÄ! Se mun pitää muistaa siellä suunnittelussa sanoa, ihan ehottomasti.

 
At 1:18 ip., Blogger Mari L said...

Mä sain ekassa synnytyksessä just noita aquarakkuloita täällä ROVANIEMELLÄ! Ne oli mahtavat. Alavatsaan ja alaselkään tuli kaamea kipu supistusten aikaan, niin tuo "helmivana" vei kivun pois. Hienoa.

Ilokaasua hengittelin koko synnytyksen ajan, enkä siitä niin kauheessa pökkerössä ollu. Sitä piti alkaa ottaa noin puoli minuuttia ennen supistusta, niin se tehosi.

Mari rv 19+6 siis laskettu aika 30.6 :)
http://odottaen.blogspot.com

 
At 1:36 ip., Anonymous Anonyymi said...

Minua kiinnostaisi tietää, että mitä on aquarakkuloiden keksijällä liikkunut päässään. "Jaa-a, näyttää kovin kipeältä tuo synnytys. Laitanpa ruiskulla vettä selkänahkaan, jos se vaikka auttaisi." Häh?

Jossain sanottiin, että ne perustuvat äidin kivunsiedon vahvistamiseen. Kaipa tuo ruisku ja steriili ( eli "taika-") vesi tuovat siihen lääketieteellistä aspektia lisäksi. Mekanismin perusteella luulisi, että selkänahan nipistämisellä olisi sama vaikutus :D

Mietin muuten joskus hetken, että miksi tuossa käytetään juuri pelkkää vettä eikä esim. fysiologista suolaliuosta. Varmaankin siksi, että suolaliuoshan ei kirvelisi :)

 
At 1:47 ip., Blogger Hanna Kopra said...

Niiin. Kivun "siirtäminen" toisaalle on käsittääkseni ollut ja on muutoinkin käytössä.

Tai että keskittyminen kohdistuu jonnekin toisaalle.

AH! Mä keksin. Jos mä pyytäisinkin Risto-setää synnytykseen, kun se on edelleen kait hyvä jalanpohjaakuhieronnassa!! Vähänkö mielellään se lähtisi.

 

Lähetä kommentti

<< Home